Achtergrondinformatie
Als je eenmaal de diagnose eierstokkanker hebt gekregen dan beland je in een andere wereld. De wereld van onderzoeken, scans, operaties, chemo- en of hormoon therapieën en bestralingen. Alle behandelingen zijn er op gericht om de kanker te verslaan, te verwijderen of te laten stoppen met groeien zodat het leven nog verlengd kan worden.
Alleen, de behandelingen hebben niet alleen invloed op de kanker maar op het hele lijf.
En ook de kanker zelf laat zijn sporen na op het lichaam.
Er is veel te vinden over de bijwerkingen tijdens de behandeling maar de restschade wordt vaak niet genoemd.
We gaan even de verschillende behandelingen langs:
- operatie: bij een operatie wordt een of beide eierstokken verwijderd. Worden beide eierstokken verwijderd dan belandt de vrouw versneld in de overgang. Bij vrouwen die op natuurlijke wijze in de overgang komen wordt de kans op hart en vaatziekte groter, is vanwege de stop op aanmaak van oestrogeen de kans op botontkalking groter en zijn er meer cognitieve problemen. Of dit ook zo is bij vrouwen die vervroegd in de overgang komen door een operatie wordt momenteel onderzocht.
Bij een operatie worden ook vaak de eileiders, baarmoeder en het vetschort verwijderd.
Bij het verwijderen van de baarmoeder wordt deze van de blaas losgemaakt. Hierdoor kunnen plasproblemen ontstaan maar die gaan vaak vanzelf over.
Het verwijderen van het vetschort of omentum heeft niet zo veel restschade, hoewel het als functie het beschermen van de darmen heeft. - chemotherapie: chemotherapie kan veel restschade hebben. Het kan invloed hebben op de vruchtbaarheid, voor vervroegde overgang zorgen dus ook botontkalking, vermoeidheid, geheugen en concentratie, neuropathie, hart- en nier schade, gehoorproblemen, problemen met smaak en reuk om er maar een paar te noemen.
- bestraling: bestraling kan ook na maanden nog pijn geven, oedeem, kwetsbare huid van het gebied dat bestraald is, heesheid en darmproblemen.
Sowieso ervaren mensen die kanker hebben gehad meer vermoeidheid, angst en depressieve klachten.
Heb jij wat te delen?
Ben jij ook een overlever? Herken jij ook de problemen of heb jij goede tips voor jouw bondgenoten? Of wil je jouw verhaal delen. Schroom niet, hoe meer ervaringen we delen, hoe meer andere bondgenoten we kunnen helpen.
Wil jij helpen met deze website te vullen met informatie? Stuur dan ook een berichtje!